15 nov. 2009

Grönt = Bra, Rött = Dåligt

Beredskapspolisen

Beredskapspoliser har andra yrken till vardags men kan rycka in för att stödja Polisen när samhället utsätts för påfrestningar, till exempel vid naturkatastrofer och större eller allvarliga händelser. Det finns totalt ungefär 1.500 beredskapspoliser.

Bombskydd
Polisens bombtekniker tar hand om och oskadliggör misstänkt farliga föremål, till exempel bomber och giftiga kemikalier. De arbetar över hela landet och kan rycka ut dygnet runt året runt.

Dialogpolisen
Dialogpolisen är en länk mellan polisledningen och de som arrangerar opinionsyttringar, oftast demonstrationer. Grunden för arbetet är att skydda den lagstadgade demonstrationsfriheten. Dialogpolisen kan användas över hela landet.

Finanspolisen
Finanspolisen tillhör kriminalunderrättelsetjänsten vid Rikskriminalpolisen och är nationellt ansvarig för penningtvätt, ekonomisk underrättelsetjänst, terroristfinansiering, miljöbrott samt penningförfalskning och andra falska betalningsmedel.

Fjällräddarna
Polisen ansvarar för att söka efter och rädda människor i fjällen. Till vår hjälp har vi Fjällräddningen, som bygger på insatser från frivilliga som utbildas och utrustas av Polisen. Fjällräddare finns i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Dalarna.

Hundförare
Polisen använder hundar för att leta efter personer, ämnen och föremål och för övervakning. Hundarna kan tack vare sitt goda luktsinne ofta hitta sådant människor har svårt att upptäcka. Alla lokala polismyndigheter har polishundar.

ID-kommissionen
När många svenskar omkommer utomlands skickar Rikskriminalpolisen ut ID-kommissionen för att identifiera de omkomna.

Krigsbrottskommissionen
På Rikskriminalpolisens krigsbrottskommission arbetar tio personer med att spåra upp krigsförbrytare i Sverige och utreda misstankar om krigsbrott.

Kriminaltekniker
Kriminalteknikernas uppgift är att hitta bevis för vad som hänt och vem som gjort vad på en brottsplats. Det finns kriminaltekniker i alla lokala polismyndigheter.

Livvakter
En livvakt är en polis som har i uppgift att skydda en viss person från direkt fysiskt angrepp eller annan kränkande handling. Säkerhetspolisen är den enda polismyndighet som har livvakter.

Nationella insatsstyrkan
Nationella insatsstyrkan är samhällets yttersta resurs vid allvarliga händelser, till exempel terroristangrepp och gisslantagningar. Styrkan kan användas över hela landet.

Närpolisen
Närpoliser finns över hela landet och är de poliser de flesta av oss kommer i kontakt med. De patrullerar på stan och arbetar på polisstationer och poliskontor. Ungefär hälften av alla poliser i Sverige arbetar som närpoliser.

Ordningsvakt och väktare
Polisen utbildar och sköter tillsynen av ordningsvakter. Väktare står under tillsyn av Länsstyrelsen.

Polisflyget
Polisen har sex helikoptrar på olika platser i Sverige. De används bland annat för att spana efter brottslingar och försvunna personer, vid räddningstjänstuppdrag och för transporter. Polisflyget arbetar hela dygnet över hela landet och till sjöss.

Polisrytteriet
Polisryttarna arbetar med vanliga polisuppgifter fast till häst. Det finns rytterier i Stockholms, Västra Götalands och Skåne län. De kan rycka ut också i andra delar av landet.

Riksmordkommissionen
Poliserna på Rikskriminalpolisens riksmordkommission är experter på att utreda mord och reser runt i hela landet för att hjälpa till med olika mordutredningar.

Sjöpolisen
Sjöpolisen förebygger och ingriper mot brott på sjön och på land. De har särskild kompetens för att hantera stölder av båtar och båtutrustning. Det finns sjöpoliser i Stockholms och Västra Götalands län.

Supporterpolisen
Supporterpolisen arbetar mot våld och ordningsstörningar i samband med sportevenemang, främst fotbollsmatcher. Det finns supporterpoliser i tio län.

Vägtransportledare
Rikspolisstyrelsen utser vägtransportledare som får eskortera långa, breda och tunga vägtransporter. Polisen i länet kontrollerar att uppdraget utförs enligt bestämmelserna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar