15 feb. 2010

Ännu inget besked om framtidens polisutbildning

Under fredagens riksdagsdebatt diskuterade justitieminister Beatrice Ask och riksdagsledamot Thomas Bodström, den framtida polisutbildningen. Det blev inga klara besked den här gången heller.

Fortfarande kan justitieministern inte ge klart besked om hur framtidens polisutbildning ska se ut till form och innehåll. På Bodströms fråga om den framtida polisutbildningen, svarade ministern att arbetet med att reformera polisutbildningen kräver noggranna överväganden och att hon räknar med att lämna besked innan mandatperioden är slut.

Den framtida polisutbildningen kommer i hög utsträckning att vara akademisk och förmodligen bedrivas inom ramen för högskolan, anser regeringen. Men en del viktiga frågor återstår att få svar på innan man kan lämna besked. Anledningen till att det dröjer beror enligt Ask på flera saker.

Remissinstanserna till Danielssons utredning kom med flera viktiga synpunkter som man vill undersöka och överväga. Bland annat frågan om utbildningen ska läggas på högskolan eller ska det vara en sektorshögskola, liksom Försvaret? Man behöver också ha ett bättre ekonomiskt underlag samt klargöra frågan om befogenheter vid praktik och vilka rekryteringskrav som ska finnas m.m.

För att läsa hela debatten, gå in på www.riksdagen.se och sök på Kammarens protokoll, 2009/10:74, fredag 12 februari.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar