8 aug. 2010

Ett mål

Igår var jag ute med Glenn och bärgningsbilen. Det var en del dötid och då satt jag och funderade på vad jag ville bli inom polisen.
Det finns otroligt många inrikningar och specialutbidningar som verkar intressanta.
Mitt huvudmål är att skapa och sprida trygghet genom att bara synas och göra ett bra jobb. Men det finns saker som lockar som tex. pikétpolisen som inte alls jobbar på det sättet som jag egentligen vill jobba.

Jag känner att jag vill bara en polis som patrulerar och pratar med människor men jag vill också vara en "tyngre" polis och ta fast dom riktigt fula bovarna. Ta bort dom stora farorna i samhället.

Sen finns det andra saker som lockar. Hundförare bland annat.

__________________________________________________________________

Hundförare



Polisen använder hundar för att leta efter personer, ämnen och föremål och för övervakning. Hundarna kan tack vare sitt goda luktsinne ofta hitta sådant människor har svårt att upptäcka. Alla lokala polismyndigheter har polishundar.

Det finns drygt 400 polishundar och lika många hundförare i Sverige, flest i Västra Götaland och minst antal på Gotland. De flesta av polisens hundar är av raserna schäfer och malinois.

Arbetsuppgifter
Hundarna kan spåra, söka och försvara föraren, sig själva och andra. En del hundar kan också söka efter särskilda ämnen och arbeta under speciella omständigheter, till exempel på platser där det brunnit. Alla hundpatruller tränas löpande och kvalitetssäkras kontinuerligt.


Deras arbetsuppgifter består bland annat av att:
• Leta efter personer som försvunnit.
• Leta efter tappade, gömda och stulna föremål.
• Undersöka brottsplatser.
• Övervaka och patrullera, till exempel vid demonstrationer.
• Leta efter narkotika, vapen, sprängämnen, brännbara vätskor, kroppsvätskor och döda kroppar.


När någon person försvunnit eller gått vilse kan hundarna hjälpa till att spåra upp henne eller honom. På en brottsplats kan hundarna hitta sådant som undangömda droger och blod. Vid våldtäkter kan de hitta sådant som sperma och hårstrån efter gärningsmannen.

Hundarna bidrar både till det brottsförebyggande arbetet, till exempel när de patrullerar, och till att utreda brott som skett, till exempel genom att söka efter olika föremål.


Samordning och utveckling
Polishundtjänsten i Karlsborg samordnar, utvecklar och ser över regelverket för verksamheten. De har även hand om utbildningen för hundförare.


Polishundtjänsten deltar i Tjänstehundsrådet, som samlar de myndigheter som använder tjänstehundar, förutom Polisen även Tullverket, Kriminalvården och Försvarsmakten. Andra samverkanspartners är exempelvis Svenska kennelklubben, Sveriges lantbruksuniversitet och Jordbruksverket.


Polishundtjänsten samverkar med andra länder, till exempel om avelsfrågor och deltar i Frontex-samarbetet om gränskontroll i Europa.


Fakta / Polishundar
• I Sverige finns drygt 400 polishundar och lika många hundförare.
• Västra Götalands län har flest hundar, cirka 65.
• Gotlands län har minst antal hundar, cirka 5.
• Hundarna används vid mellan 25.000 och 30.000 insatser varje år.
• Polishundtjänsten samordnar verksamheten och ligger i Karlsborg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar