17 okt. 2010

En intressant helg

Helgen har varit rolig och mycket lärorik. Det var totalt tre föreläsningar blandat med diskussioner och ett litet grupparbete.
Vi fick lära oss allt som krävs för att kunna vara så bra volontärer som möjligt. Vi arbetar precis under polisen när vi är på ett uppdrag så man måste beté sig på ett visst sätt och agera korrekt vid alla tillfällen.
Det var två poliser från Södertälje som höll i föreläsningarna så dom visste verkligen vad dom pratade om.
Dom drog upp en massa händelser som vi en del utav oss kommer utsättas för och hur man skulle kunna agera.
Sunt förnuft och fingertoppskänsla var ord dom sa rätt flitigt. Man kan aldrig säga exakt hur man ska agera i en situation men han gav några exempel och så sa dom hur man inte ska agera.
Man ska alltid tänka på sin och gruppens säkerhet och bara ingripa om man är säker på att man klarar det.
Man har alltid en polis att ringa om man undrar något vilket känns tryggt.
Det vi gick genom/igenom (Vet aldrig när man ska skriva vad!!) var först Lag & Lätt. Så nu vet jag vilka lagar jag har bakom mig. Vad jag får och inte får göra vid olika tillfällen.

Polislagen §2
1. förebygga brott och andra störningar av den allmänna ordningen eller säkerheten,
2. övervaka den allmänna ordningen och säkerheten, hindra störningar därav samt ingripa när sådana har inträffat,
3. bedriva spaning och utredning i fråga om brott som hör under allmänt åtal,
4. lämna allmänheten skydd, upplysningar och annan hjälp, när sådant bistånd lämpligen kan ges av polisen,
5. fullgöra den verksamhet som ankommer på polisen enligt särskilda bestämmelser.

Polislagen §8
En polisman som har att verkställa en tjänsteuppgift skall under iakttagande av vad som föreskrivs i lag eller annan författning ingripa på ett sätt som är försvarligt med hänsyn till åtgärdens syfte och övriga omständigheter. Måste tvång tillgripas, skall detta ske endast i den form och den utsträckning som behövs för att det avsedda resultatet skall uppnås.

Regeringsformen §2
Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot tvång att giva till känna sin åskådning i politiskt, religiöst, kulturellt eller annat sådant hänseende. Han är därjämte gentemot det allmänna skyddad mot tvång att deltaga i sammankomst för opinionsbildning eller i demonstration eller annan meningsyttring eller att tillhöra politisk sammanslutning, trossamfund eller annan sammanslutning för åskådning som avses i första meningen. Lag (1976:871).

Det är grunden för allt.

Den andra föreläsningen var Beteende & Kommunikation.
Rätt flummigt men det var roligt och nyttigt att lära sig hur viktig kommunikationen är och hur man ska undvika konflikter.

Dag två hade vi "bara" Vittnesteknik. Vad är det viktigaste vid ett vittnesmål? Hur ger man ett bra signalement? Vad är det man ska kolla på? Svaren på dom frågorna fick vi. Mycket intressant!

Om någon vecka får vi våra inloggningsuppgifter till volontärernas hemsida där alla uppdrag ligger.
Jag skulle vilja testa att nattvandra i city och Nacka. Sen finns det mängder med andra uppdrag som jag säkert kommer testa på. Ska bli riktigt riktigt kul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar